در سالهای اخیر تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری در جهان مانند شرکت سونی، سامسونگ، پاناسونیک، و ال جی تلویزیونهای هوشمندی روانه بازار کردهاند که یکی از ویژگیهای آن وجود پورت LAN در این محصولات است. این قابلیت کاربردی و عالی باعث میشود دستگاههای گوناگونی از قبیل لپ تاپ، تبلت، گوشی موبایل به تلویزیون شما متصل شوند. درگاه LAN سبب میشود تلویزیون شما به سادگی به اینترنت وای فای متصل شود و شما بتوانید از سیر و سیاحت در دنیای وب و اینترنت لذت ببرید. در این مقاله به کاربردهای این پورت در تلویزیونهای هوشمند میپردازیم. اگر تاکنون نام این پورت را نشنیدهاید و یا از کارکرد آن اطلاعی ندارید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. در این مطلب قصد داریم تا شما را بیشتر و بهتر با کابل و پورت LAN آشنا کنیم.
پورت چیست؟
این پرسش خوبی برای توضیح این مطلب است. در واقع پورت، ورودی یا همان درگاهی است که توسط آن اطلاعات میان دو دستگاه از یکی به دیگری انتقال داده میشود. به عبارت دیگر دادهها از راه پورت و با بهرهگیری از کابل، به دستگاه دارای درگاه وارد و خارج میشوند. کابل پلی میان دو دستگاه ایجاد میکند و سبب میشود اطلاعات یک دستگاه به مادربرد دستگاه دیگری انتقال یابد.
انواع گوناگونی از پورتها وجود دارند. برای مثال میتوان به پورتهای HDMI، USB و DVI اشاره داشت. ناگفته پیداست هر کدام از این پورتها برای اطلاعات و دستگاههای ویژهای ساخته شدهاند. به احتمال بالایی، گوش شما با واژه LAN آشناست. شاید این کلمه را در موارد متعددی شنیده باشید. این پورت در تلویزیون و کامپیوتر و یا دیگر لوازم الکترونیکی و خانگی قابل مشاهده است. پورت LAN یکی از درگاههایی است که در این وسایل تعبیه میشود. این درگاه با نام پورت اترنت هم شناخته میشود و کارکرد خاصی دارد. در ادامه به چیستی و کارکرد آن بیشتر خواهیم پرداخت.
تعریف شبکه و شبکه LAN
در ابتدا بهتر است به تعریف شبکه بپردازیم. به مجموعهای از سرویسدهندهها و سرویسگیرندهها که به هم متصلند، شبکه میگویند. نقش خدمات دهی بر عهده ارائه دهندگان سرویس یا سرویسدهندهها (Server) و نقش مشتری (Client) را دریافتکنندگان سرویس یا سرویسگیرندهها انجام میدهند. شبکهها برحسب بزرگی و کوچکی به دو نوع محلی LAN و شبکههای بزرگتر از آن (WAN) تقسیم میشوند. میتوان چنین گفت که یک ساختمان و یا شرکت از طریق LAN به یکدیگر وصل میشوند. انتقال اطلاعات و سرعت آن در این روش بسیار بالاست. میتوان از این راه افزون بر مجموعهای از سرویسدهندهها و سرویسگیرندهها، اسکنر، پرینتر و کامپیوتر و غیره را به هم وصل نمود. LAN که شبکهای محلی است اگر به چند شبکه محلی دیگر بپیوندد تشکیل شبکهای بزرگتر با نام WAN یا WIDE AREA NETWORK میدهد.
در تلویزیون شبکه محلی کارکردی برای اتصال دستگاه با اینترنت دارد. همانطور که پیشتر گفتیم پورت اترنت (Ethernet Port) نام دیگر ورودی LAN است. در واقع اترنتها خانوادهای از تکنولوژیهای شبکههای کامپیوتری سیمی هستند که بهطور معمول در شبکههای محلی (LAN)، شهری (MAN) و گسترده (WAN) مورد استفاده قرار میگیرند. اترنتها در سال 1980 به شکل تجاری معرفی و در سال 1983 استاندارد شدند. اترنت اصلی از کابل کواکسیال همچون رسانهای مشترک بهره میبرد. این در حالی است که در انواع تازهتر اترنت، از جفت پیچ خورده و پیوندهای فیبر نوری در پیوند با سوئیچها، مورد استفاده قرار میگیرند.
ورودی یا پورت LAN
LAN چیست؟ این پورت که در لوازمی همچون کامپیوتر، تلویزیون و غیره تعبیه شده است، نامش مخفف عبارت Local Area Network و معنایش شبکه محلی است. نام دیگر این پورت Ethernet است. این پورت یکی از بهترین درگاهها برای انتقال اطلاعات است و یک شبکه محلی است. ناگفته پیداست کامپیوتر و تلویزیون با استفاده از اتصال کابلی به یک شبکه وصل میشود. میتوان با استفاده از چند کامپیوتر شبکه کوچک خانگی یا همان LAN را ایجاد کرد و تلویزیون را نیز به شبکه خانگی یا بخشی از آن تبدیل کرد. برای اتصال تلویزیون به وای فای نیز، تنها کافی است از راه کابل LAN آنها را به یکدیگر وصل کنید. برای این کار به بخش تنظیمات رفته و گزینه ست آپ نت ورک وایرد را فعال نمایید و آنگاه باقی تنظیمات را انجام دهید.
کاربرد پورت LAN در تلویزیون
در بیشتر تلویزیونهای هوشمندی که در سالهای اخیر توسط برندهایی همچون تلویزیون سامسونگ،تلویزیون سونی ، تلویزیون ال جی، تلویزیون پاناسونیک، تلویزیون فیلیپس وغیره روانه بازار شدهاند، قابلیتها و ویژگیهای خاصی در نتیجه تجهیز به این پورت فراهم آمده است. از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- وبگردی
- وصل شدن به اینترنت
- اتصال به دستگاههای مختلفی مانند گوشی، لپ تاپ و تبلت و …
کابل LAN و انواع آن
دو گونه کابل LAN قابل شناسایی است. نوع شیلددار و بدون شیلد. تمایز این دو به این شرح است که در نوع شیلددار، شیلد محافظ از نویزهای داخلی و خارجی جلوگیری میکند. به عبارت دیگر و به بیان ساده و خلاصه میتوان گفت، کابل شبکه به شکل کلی بر دو نوع است: STP و UTP. بد نیست بدانیم که در کابل STP هر زوج سیم، درون فویل یا شیلدی فلزی قرار میگیرند. اما کابل UTP تنها یک شیلد دارد که از کل کابل محافظت میکند.
در واقع روکش کابل مانند یک عایق محافظ از کابل در مقابل تهدیداتی مثل تداخل الکتریکی، ضربه و کششها و سینگالهای مزاحم احتمالی نگهداری میکند. این روکش میتواند فویل آلومینیومی، پی وی سی، و یا شیلد مسی و نخ ابریشمی باشد. همچنین خوب است یادآوری کنیم که در حال حاضر، رایجترین کابل ارتباطی، از نوع UTP بوده که برای انتقال سیگنال صوتی و داده بسیار مناسب است.
اتصال تلویزیون به اینترنت با استفاده از پورت LAN
مزیت بهره بردن از کابل برای اتصال تلویزیون به اینترنت چیست؟ در پاسخ باید گفت اتصالی که با کابل انجام شود، پایدارتر و مطمئنتر از شیوههای دیگر است. کاربران تلویزیون میتوانند از این طریق افزون بر وبگردی، از تماشای محتوای نمایشی با کیفیت بسیار بالای 4K و بالاتر از 4K در شبکههایی مثل یوتیوب و غیره لذت بیشتری ببرند. برای اتصال تلویزیون به اینترنت تنها کافی است اترنت یاLAN را از روتر به پورت شبکه محلی یا ورودی (LAN) در پشت دستگاه وصل کنید. پورت LAN با کابل اینترنت به رایانهها، سوئیچها و روترهای دیگر متصل میشود.
تلویزیونهایی مانند تلویزیون سونی که دارای سیستم عامل اندروید هستند را میتوانیم به شیوه زیر و با کمک گرفتن از پورتLAN به فضای اینترنتی وصل کنیم. برای این کار باید:
- دکمه HOME را روی ریموت انتخاب کنید.
- گزینهSetting را فعال کنید.
- سپس گزینه Network را از از دسته بندی Network & Accessories برگزینید.
- Network Setup را انتخاب کنید.
- Easy را انتخاب کنید.
- Set up Network Connection یا Wired Setup را انتخاب کنید.
- آنگاهEasy یا Auto را انتخاب نمایید.
روش اتصال تلویزیون به اینترنت از طریق کابل
در گام نخست کابل اترنت یا LAN را از روتر به پورت شبکه محلی یا (LAN) در پشت دستگاه وصل کنید.
اگر شما هیچ پورت شبکه باز در روتر ندارید، باید بدانید نیاز به یک دستگاه تبدیل برای اتصال تلویزیون BRAVIA به مودم خود دارید.
[A] مودم سیمی یا بی سیم (مجهز به عملکرد روتر)
[B] تبدیل
[C] تلویزیون براویا
تبدیل USB 3 به LAN گیگابیت
شرکت معروف ونتو طراحی و تولید مبدل USB3.0 به اترنت (Ethernet) مدل گیگابیت را بر عهده دارد. از این مبدل در سیستمهای بدون ورودی LAN و در لپ تاپها به شکل اکسترنال بهره گرفته میشود. کارکرد این مبدل افزایش سرعت انتقال اطلاعات بدون هیچ قطعی است. چنانکه سرعت انتقال اطلاعات در صورت استفاده از این مبدل تا 1000 مگابیت بر ثانیه افزایش مییابد.